KIWI Finance: credite de peste 1,7 miliarde lei in 2021, in crestere cu 50%, marcand cel mai bun an din istoria companiei

KIWI Finance, liderul pietei de brokeraj din Romania, a incheiat anul 2021 cu un volum de credite intermediate de peste 1,7 miliarde lei (350 milioane euro), in urcare cu 50% fata de anul anterior si cu 83% fata de anul 2019, avand ca principal motor de crestere creditarea ipotecara, coroborat cu implementarea si lansarea primei platforme digitale de brokeraj de credite – eKIWI.

In acelasi timp, cifra de afaceri a ajuns la 39 milioane lei, cu 57% peste nivelul din 2020 si cu 80% peste anul 2019, iar profitul net a fost de 8 milioane lei, in crestere cu 62% fata de anul precedent si cu 83% fata de anul 2019.

Pe segmente, creditele ipotecare standard au reprezentat 86% din totalul creditelor intermediate, urmate de creditele de nevoi personale cu o pondere de 11%, in timp ce creditele Noua Casa si creditele pentru IMM-uri au avut o cota de 3%. Creditul ipotecar standard a fost principalul factor de crestere, consemnand un avans puternic atat ca volum, cu 48% fata de anul precedent, cat si ca numar de clienti, cu 31% peste nivelul din 2020. Comparativ cu anul pre-pandemic 2019, volumul creditelor ipotecare standard practic s-a dublat.

“2021 a fost cel mai bun an din istoria de 18 ani a companiei. In cei 2 ani de pandemie apetitul si interesul clientilor pentru achiziitii imobiliare a crescut foarte mult, pe fondul dobanzilor foarte mici si al preturilor atractive, si s-a concretizat anul trecut prin volume tranzactionate aproape duble fata de anul 2019. La aceste cresteri accelerate a contribuit de asemenea implementarea si lansarea primei platforme digitale de brokeraj – eKIWI, care a adus la o eligibilitate extinsa si o dublare a eficientei”, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Implementarea platformei digitale de brokeraj, cu toate instrumentele de eficientizare in spate, a facilitat, printre altele, agregarea preturilor din tranzactiile imobiliare finantate cu creditele ipotecare intermediate de Kiwi Finance, ceea ce a permis lansarea in ianuarie 2022 a Indexului imobiliar Kiwi Finance – primul indice calculat ca pret mediu de vanzare pe metru patrat pe baza tranzactiilor. Astfel, pe baza Indexului imobiliar, s-a observat ca pretul mediu de vanzare pe metru patrat la nivel national a avansat cu aproximativ 13% in 2021, ceea ce inseamna ca influenta cresterii preturilor la imobile la cresterea totala a nivelului creditarii ipotecare a reprezentat mai putin de un sfert.

Odata cu lansarea Indexului imobiliar propriu, Kiwi Finance, care a devenit parte a grupului OLX in 2020, a lansat totodata cea mai cuprinzatoare analiza a pietei imobiliare locale, si in premiera conceptul “Casa si banii in acelasi loc” impreuna cu Storia.ro si OLX Real Estate.

Dezvoltarea KIWI Finance va continua si in 2022 pe cele trei directii majore prezente in strategia companiei din ultimii trei ani: digitalizarea serviciilor KIWI Finance, consolidarea prezenței la nivel național si un portofoliu complet de produse de creditare, coroborat cu concentrarea pe cresterea educatiei si informarii in domeniul imobiliar si bancar prin analizele si studiile privind piata imobiliara si bancara.

“Vedem deja ca acest an este agresat aproape de cativa stimuli majori: razboiul din Ucraina, sanctiunile din Rusia, asaltul inflatiei, griparea sau stoparea rutelor si lanturilor de aprovizionare si aparenta deocamdata recalibrare economica. In acest context orice fel de previziune pare lipsita de fundament, dar putem lucra pe cateva scenarii intr-o dinamica mare totusi. In toata aceasta furtuna, Romania are cativa piloni de stabilitate economica atat in regiune cat si extins la spatiul european, ceea ce pana acum a insemnat printre altele o crestere a dobanzilor mai lenta decat in regiune si o stabilitate remarcabila a cursului de schimb. In acelasi timp, de la izbucnirea conflictului din Ucraina si pana azi, cererea masurata de intentii de cumparare in scop locativ nu a scazut pe segmentul clientilor aflati in proces de achizitie sau a celor care luasera deja decizia de cumparare. Singurul segment unde am inregistrat scaderi este cel de investitii in imobiliare, insa acesta are si cea mai rapida revenire in piata cand lucrurile se linistesc” , a conchis Anca Bidian.

Despre KIWI Finance

KIWI Finance, companie de intermediere credite infiintata in anul 2003, a adus pentru prima data in Romania serviciile de asistenta si intermediere in obtinerea creditelor bancare, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, in orice locatie convenabila clientului, fara niciun cost suplimentar. In 18 ani de activitate, KIWI Finance a intermediat credite de peste 2 miliarde de euro, fiind prezenta in 35 de orase ale Romaniei. Din 2020 Kiwi Finance face parte din OLX Group.

KIWI Finance este membru-fondator al Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC).

www.kiwifinance.ro | www.facebook.com/kiwifinance

Persoana de contact:

Decebal Iacobai

Business Support Officer

0733 108 464

decebal.iacobai@kiwifinance.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.