COMUNICAT DE PRESA CONFINDUSTRIA ROMANIA Ia naștere C.E.S.E.O, noul Centru de Studii pentru Europa de Est al Confindustria Romania

Nașterea Centrului de Studii pentru Europa de Est are loc, deloc întâmplător, într-o perioadă marcată de incertitudini la nivel global.

Persistența crizei medicale a avut impact asupra producției, investițiilor și lanțurilor logistice. Daca la acest mix exploziv adăugăm criza prețurilor energetice și a materiilor prime, în mare parte legate de dosare geopolitice în fază de dezvoltare, ne dăm seama cât de important este, într-o conjuctură istorică similară, să ne îndreptăm atenția asupra înțelegerii fenomenelor care perturbă viața noastră de zi de zi. Tocmai în speranța de a putea găsi interpretări similare a luat naștere Centrul de studii pentru Europa de Est.

La conducerea CESEO, inovatorul Centru de Studii pentru Europa de Est al Confindustria Romania a fost numit domnul Adrian Dimache, pasionat dintotdeauna de studii geopolitice. După absolvirea Universității Luigi Bocconi din Milano, Adrian Dimache și-a dezvoltat cariera antreprenorială și profesională în România, ocupând printre altele, funcția de Secretar General al Camerei de Comerț Italiene pentru Romania din septembrie 2009 până în decembrie 2018.

Dimache va putea conta pe un grup de experți și executivi, la nivel internațional, care vor alcătui CTS – Comitetul Tehnic Științific, pentru moment în curs de constituire. „Sunt foarte mândru să particip la înființarea noului Centru de Studii pentru Europa de Est al Confindustria Romania, CESEO și de avea onoarea de a conduce acest Centru. Cei aproape 10 ani petrecuți la conducerea Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR) m-au adus foarte aproape de tematicile geopolitice, în principal la nivel de interes personal. Acesta este motivul pentru care sunt foarte bucuros să mă implic în proiectul CESEO al Confindustria Romania, care se adresează unui public alcătuit din întreprinzători și instituții care legitimează pe deplin efortul colectiv al Centrului de Studii.

Doresc să evidențiez eforturile Confindustria Romania din acești ultimi doi ani, sub atenta și eficienta conducere a Președintelui Giulio Bertola, în desfașurarea unei activitati complexe, organizate si eficiente, orientate către inovare. Acesta este principalul factor care m-a convins de fezabilitatea proiectului.

Zonele macro de analiză ale noului Centru de Studii al Confindustria Romania le vor urmări îndeaproape pe cele ale Centrului de Studii Confindustria din Italia: conjunctura și previziunile economice; tendințele sistemelor industriale; scenariile geoeconomice; evaluarea politicilor publice.

Publicația noastră trimestrială, SESTANTE, va fi caracterizată de o atenție specială acordată evaluărilor geopolitice cu privire la zona Mării Negre, Caucazului și Eurasiei, unde sunt în curs de evoluție evenimente care privesc atât Estul cât și întreaga Europă”, a declarat Adrian Dimache.

CESEO are misiunea de a furniza analize și interpretări politice care se dezvoltă pe toate nivelele de relevanță, fără prejudecăți și limitări. Își propune analizarea dinamicilor economice, politice și sociale, în măsură în ultimă instanță să influențeze activitatea antreprenorială și de guvernare în zona Europei de Est. Vor fi pregătite instrumente de diseminare în măsură să sintetizeze rezultatele observațiilor și cercetărilor, cu scopul de a furniza instrumente decizionale și strategice către societățile destinatare.

În această săptămână va fi distribuită prima ediție a unui instrument trimestrial de informare de prim rang, SESTANTE, prin trimiterea acestuia către o listă de key-persons și stakeholders din Italia și Europa de Est. Primul număr al SESTANTE este alcătuit din 4 rubrici: Focus Romania, Focus Eurasia, GeoAlerts și GeoFollie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.