Scena – în pandemie/Mihaela Rus (Teatrul ‘Toma Caragiu’ Ploieşti): 2020 – un atelier de emoţii noi pentru actori

Portivit Agerpres:

Managerul Teatrului “Toma Caragiu” (TTC) din Ploieşti, Mihaela Rus, compară anul 2020 cu un atelier în care, pentru actori, s-au creat emoţii noi, ţinta principală în această perioadă dificilă fiind aceea de a nu pierde contactul cu publicul, chiar dacă aceasta a însemnat adaptarea la condiţiile noi impuse de contextul pandemic şi, în acelaşi timp, învăţare.

“Actorul lucrează cu emoţia. Anul trecut a fost pentru noi o şcoală de a stăpâni emoţiile şi, de fapt, un atelier în care s-au creat emoţii noi pentru noi, ca actori, pe care nu cred că le-am trăit vreodată”, a declarat pentru AGERPRES Mihaela Rus.

Ea a arătat că, de când a început pandemia de coronavirus, un obiectiv extrem de important a fost acela de a nu pierde contactul cu publicul. Pentru aceasta, teatrul a supravieţuit trecând în online, însă, spune managerul TTC, teatrul are nevoie de transferul de emoţie între actori şi spectatori.

“Teatrul din Ploieşti şi-a întrerupt activitatea cu publicul anul trecut pe 9 martie. (…) Mi s-a părut foarte important să nu pierdem nicio clipă contactul cu publicul. Noi avem un public fidel pe care îl câştigăm şi îl sporim numeric cu fiecare spectacol şi am căutat să nu rupem contactul nicio clipă, aşa că am început să existăm în online. (…) Teatrul a supravieţuit în online, dar, ca să fie teatru, îi trebuie un 'aici' şi un 'acum' să se poată face transferul de emoţie între actori şi spectatori”, spune managerul teatrului din Ploieşti.

După ce instituţia şi-a întrerupt activitatea cu publicul, actorii au început să creeze din izolare produse artistice care au fost transmise online, fiind foarte bine primite de public.

“Am început să creăm din izolare. Am fost actori în faţa unui telefon, a unei camere de luat vederi şi am dat produse artistice din pandemie – monolog, coregrafie, poezie. Am început să ţinem lecţii online de dicţie pentru copii şi nu numai, lecturi online. (…) Oamenii erau dornici, erau mii de vizualizări şi am început să facem asta cu regularitate, am făcut program, l-am dat publicităţii şi am mimat o oarecare normalitate. (…) Am şi învăţat în această pandemie. De exemplu, unii am devenit mai tehnici de …

Integral pe www.agerpres.ro:
Scena – în pandemie/Mihaela Rus (Teatrul ‘Toma Caragiu’ Ploieşti): 2020 – un atelier de emoţii noi pentru actori

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.