Săptămâna europeană 21-24 decembrie 2020

Portivit Agerpres:

Comisia Europeană a publicat modele orientative menite să ajute statele membre să elaboreze planuri naţionale de redresare şi rezilienţă care să fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat şi a aprobat utilizarea vaccinului împotriva coronavirus dezvoltat de compania Pfizer şi de partenerul său BioNTech. Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a criticat Franţa pentru impunerea de restricţii şoferilor din Marea Britanie ca urmare a anunţului descoperirii unei noi tulpini a virusului care provoacă COVID-19 în Regatul Unit. Acestea sunt câteva dintre temele semnificative care au vizat agenda instituţiilor comunitare în perioada 21-24 decembrie 2020.

Comisia Europeană
Executivul comunitar a publicat, la 21 decembrie 2020, modele orientative menite să ajute statele membre să elaboreze planuri naţionale de redresare şi rezilienţă care să fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, conform unui comunicat al instituţiei europene. Pentru a facilita şi mai mult punerea în aplicare a programului InvestEU, precum şi a fondurilor UE şi a fondurilor naţionale alocate redresării, Comisia Europeană a decis să consulte statele membre cu privire la o eventuală extindere a Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare. “Le oferim statelor membre toate orientările şi instrumentele necesare pentru ca planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă să poată fi puse în aplicare cât mai rapid posibil, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a atenua efectele economice ale crizei actuale şi pentru a ne asigura că economia europeană se redresează rapid în urma crizei, menţinând totodată condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Comisia a transmis statelor membre spre consultare, la 21 decembrie 2020, o eventuală extindere suplimentară a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare, pentru a se asigura o punere în aplicare eficientă a programului InvestEU, a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi a altor fonduri ale UE şi a fondurilor naţionale destinate redresării şi realizării obiectivelor digitale şi obiectivelor verzi ale UE.

La 21 decembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat utilizarea vaccinului COVID-19 dezvoltat în comun de compania americană Pfizer şi de partenerul său german BioNTech, fiind ultimul pas pentru a permite Europei să înceapă vaccinările, conform Reuters. Ţări ale Uniunii Europene, între care Germania, Austria şi Italia au declarat că intenţionează să înceapă vaccinările din 27 decembrie, în timp ce Europa încearcă să ajungă din urmă Statele Unite şi Marea Britanie unde vaccinările au început deja.

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a criticat, la 24 decembrie 2020, Franţa pentru impunerea de restricţii şoferilor din Marea Britanie ca urmare a anunţului descoperirii unei noi tulpini a virusului care provoacă COVID-19 în Regatul Unit, conform AFP. Comisia Europeană ceruse, la 22 decembrie 2020, statelor membre să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte interdicţiile de intrare pentru persoanele provenind din Marea Britanie. Franţa a acceptat ca şoferii de camioane să poată intra pe teritoriul său dacă fac dovada unui rezultat negativ la testul COVID-19. Decizia autorităţilor franceze, aplicată timp de 48 de ore, a provocat blocaje masive pe şoselele din sud-estul Angliei. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément B …

Integral pe www.agerpres.ro:
Săptămâna europeană 21-24 decembrie 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.