Ceasornicăria şi arta mecanică, înscrise în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Portivit Agerpres:

UNESCO a înscris miercuri ceasornicăria şi arta mecanică, meserii care sunt mândria Elveţiei şi a oraşului Besançon din Franţa, pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, informează AFP.

Această reuşită reprezintă o recunoaştere a know-how-ului situat ''la răscrucea ştiinţei, artei şi tehnicii'' pe un ''arc de ceasornic'' ce transcende frontiera franco-elveţiană, de la Geneva la Schaffhausen, trecând prin Bienne (Biel) şi Besançon, până în Sainte-Croix, în Munţii Jura, a declarat Biroul Federal de Cultură din Berna.

''Această înscriere evidenţiază o tradiţie vie emblematică a Arcului Jurasian franco-elveţian'', a transmis instituţia într-un comunicat.

În acest spaţiu franco-elveţian, o mare diversitate de meşteşugari, companii, şcoli, muzee şi asociaţii valorifică şi transmit tehnici manuale atât tradiţionale, cât şi inovatoare, a indicat Ministerul Culturii din Elveţia.

Depusă în martie 2019, candidatura a fost susţinută de Elveţia în colaborare cu Franţa şi a fost catalogată de UNESCO drept ''exemplară'' deoarece pune în evidenţă un patrimoniu cultural într-un spaţiu transfrontalier, a subliniat Ministerul Culturii din Elveţi …

Integral pe www.agerpres.ro:
Ceasornicăria şi arta mecanică, înscrise în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.